KABEL
PARKEN

EN KABELPARK ÄR SOM EN SKATE- ELLER SNOWBOARDPARK MED HOPP OCH RAILS – FÖR VATTENSPORT.

KABEL
PARKEN

EN KABELPARK ÄR SOM EN SKATE- ELLER SNOWBOARDPARK MED HOPP OCH RAILS – FÖR VATTENSPORT.


OM THE CABLE PARK

Ansiktena bakom TCP

Familjen Günther, som äger och driver The Cable Park, upptäckte wakeboard under andra halvan av 1990-talet när sporten ännu var relativt ny och okänd i Sverige. (första officiella wakeboardtävlingen var 1996, i Norrtälje). Äldsta dottern i familjen, Filippa, testade wakeboard bakom båt för första gången som 8-åring och fastnade direkt. Hon åkte sitt första SM 11 år gammal år 2000 och lillasyster Matilda var inte sen att haka på. Några år senare började även Theodor, född -98, åka och tävla i wakeboard. (Syskonen har en hel del SM-medaljer i bagaget - och t.o.m. bronsmedaljer från EM och VM).

Genom åren har wakeboarden givit oss “barn” i familjen så otroligt mycket, långa somrar av roadtripande runt Sverige för diverse tävlingar, härliga nya vänner genom tävlingar och läger, möjlighet att se världens alla hörn när vi fått vara med och representera Sverige i landslaget på EM och VM - och inte minst otaliga timmar i båten i ur och skur för vår tålmodiga pappa Stefan och mamma Maria.

Drömmen som blev verklighet

Drömmen om en kabelpark i Sverige växte fram under andra halvan av 2000-talet när vi varje år packade hyrbilar fulla med utrustning och 30 personer körde 10 timmar ner till våra vänner på kabelparken Norsjö 3 timmar sydväst om Oslo för att köra uppstartsläger för landslaget i båtwakeboard. Tänk om man kunde ha en kabelpark på ett avstånd så man kunde åka dit oftare och mer spontant!

Efter lång tid av letande efter lämplig sjö och kontakt med markägare och kommun (och många tillstånd senare) blev drömmen till slut verklighet år 2010 när bygget av kabeln startade. Kabeln snurrade sina första varv för allmänheten den 1 Juli 2011.

TCP idag

Idag drivs parken av oss tre syskon Matilda, Theodor och Filippa- När man behöver någon som är bra med verktygen och ritningar ringer vi snabbt in mamma Maria och pappa Stefan är den som sköter ekonomi och administration, vid sidan av sina vanliga arbeten.

2018 fyller TCP 7 år - den 8:e säsongen - och vi hade inte kunnat önska oss ett bättre sommarjobb vid sidan av vinterhalvårets studier - Matilda (Med.kand. i Biomedicin) som läser ekonomi, Filippa som läkarstudent på KI och Theodor Juriststudent.

Med hjälp av våra fantastiska personal och härliga besökare hoppas vi att TCP skall vara en “beachclubliknande oas” och idrottsanläggning nära Stockholm dit man kan komma- både som nybörjare och avancerad åkare. Vårt mål är att skapa en härlig stämning där man kan dela med sig av tips och tricks och få detsamma tillbaka och möta nya vänner med samma intresse som man själv men även komma ut och bara hänga, spela volleyboll, sola eller läsa en bok och ta ett glas vin på altanen om man inte vill, eller kan, åka.

Här vill vi att alla skall känna sig välkomna och “hemma”.

Välkomna till en magisk åttonde sommar på TCP, 2018!

// Matilda, Theodor och Filippa med familj och personal


DEN STORA KABELBANAN

En kabelpark är som en skate- eller snowboardpark, fast för vattensport. Istället för åka efter båt dras åkaren här efter en eldriven linbana. Fem liftstolpar håller upp en kabel på 10,5 meters höjd, som drar upp till åtta åkare samtidigt – runt vår bana på 623 meter! (största kabelparken i Skandinavien) I vattnet finns hopp, rails och annat (12-13 olika features) som de mer erfarna åkarna gärna använder, men det går lika bra att åka utan att vare sig hoppa eller utföra några andra trick, om man inte vill.

Hos oss kan du åka allt från vattenskidor, kneeboard och wakeboard till wakeskate och kiteboard. Alla är välkomna och vi garanterar att alla har lika roligt oavsett om du är äldre, yngre, nybörjare eller proffs.

The Cable Park har en 623 meter lång kabelbana, som bärs upp av fem master och tar upp till åtta åkare samtidigt i banan. Banan är ungefär 250 x 60 m x 2. Runt banan ligger 550 meter flytbryggor, vilka används som gångväg tillbaka för de åkare som trillat. Kabelbanan är en “counter clockwise”, den går alltså moturs precis som i de flesta (c:a 90%)kabelparker världen över.

The Cable Park är en RIXEN-anläggning. Dr. Bruno Rixen är kabelåkningens fader och började utveckla liftdragen vattensport redan 1960 och byggde den första större prototypen till kabelpark redan 1965. Och den går fortfarande! Totalt finns det idag (2018) över 300 full size kabelbanor i 40 länder på fem kontinenter. De mindre kabelbanorna, s.k. “2.0:a” mellan två stolpar för en (e) åkare i taget summerar just nu till +400 stycken World Wide. Tekniken är således väl utprövad och utvecklad sedan mycket länge.


Rails & kickers

Våra features (obstacles eller rails och kickers), 11 till 13 stycken, är uppdateras, byggs om och ändras lite över tid. Vi har valt att använda oss av nya obstacles med bra glidyta i hårt plastmaterial. Urval och layout genomförs av vår featurechef Ken Ekblom, som varit landslagsåkare, med input från åkare ur svenska och norska wakeboardeliten.

2018 har vi följande 12 features i banan: Fyra kickers (en stor, tre mindre, en mini), A-frame, Funbox, Grindbox, Flatbar (21 meters slider), Pipe-rail, Nellie (Elephant), Street-rail, bonk-tunna och något till.

 • slide 1
  Stor kicker
 • slide 2
  Funbox (A-frame+box)
 • slide 3
  A-frame
 • slide 4
  Flat bar (slider)
 • slide 5
  Tube rail
 • slide 6
  Kicker, street rail och A-frame
 • slide 7
  Flat bar och Fun box
 • slide 8
  Pipe rail
 • slide 9
  Mellankicker
 • slide 10
  Mindre kicker
 • slide 11
  Flatbar (Rail/slider)
Features

LITTLE BRO

The Cable Park hade också ursprungligen,en mindre kabelbana, en så kallad “2.0:a” eller “Little Bro”.

På grund av oförutsedd låg vattennivå under högsäsong är denna STÄNGD för åkning.


Beachvolley, trampolin, ramp och boule

Vi har inte enbart kabelåkning på The Cable Park. På anläggningen finns ett par SUP´s(“Stand-Up-Paddleboard”), surfbrädor där man står upp paddlar – mer träning än man kan tro. En stor beachvolleybana ligger nere vid sjön med 70 ton sand, en fet trampolin står på kullen för voltträning eller annat, en miniramp (skateboard kan hyras för en billig penning i butiken om man inte har egen - Skatrampen är f.n. stängd för renovering) samt för de som vill ta det lite lugnare – en boulebana bakom bastun. Bollar till beachvolley och klot för boule kvitteras ut i butiken. I Kabelbaren finns ett urval av sällskapspel för den som vill vila kroppen, men inte huvudet.

Vi har också en bastu för 10-12 pers. Denna är öppen under ordinarie öppettider försäsong (maj) och eftersäsong (september), om det inte är sommarvärme ute. Övrig tid kan bastun bokas för grupper/sällskap.


Kontakt

THE CABELPARK, STOCKHOLM-ARLANDA

Telefon till anläggningen är +46707-290 120 (under säsong)till kontoret i Stockholm 08-26 20 77 (off-season). Vi föredrar alltid dock mail, eftersom vi servar åkare under öppettid. Info@cablepark.se för allmän information, order@cablepark.se för bokningsförfrågningar.

For information in English, click HERE

BESÖKSADRESS

Smuttan 123, Halmsjön, 190 35 Sthlm-Arlanda. (Med GPS ange stad: Sigtuna innan adress).

FÖRETAGSADRESS

Stockholm Watersports Center AB, Box 19055, 167 19 Bromma. Besöksadress: Alviksvägen 32, 167 56 Bromma.


 
 
 
 
 
THE CABELPARK, STOCKHOLM-ARLANDA

Telefon till anläggningen är +46707-290 120 (under säsong)till kontoret i Stockholm 08-26 20 77 (off-season). Vi föredrar alltid dock mail, eftersom vi servar åkare under öppettid. Info@cablepark.se för allmän information, order@cablepark.se för bokningsförfrågningar.

For information in English, click HERE

BESÖKSADRESS

Smuttan 123, Halmsjön, 190 35 Sthlm-Arlanda. (Med GPS ange stad: Sigtuna innan adress).

FÖRETAGSADRESS

Stockholm Watersports Center AB, Box 19055, 167 19 Bromma. Besöksadress: Alviksvägen 32, 167 56 Bromma.

INTEGRITETSPOLICY

Ladda ner The Cable Parks integritetspolicy här